Kaat Stieber 2023

Over Kaat

Elke foto die zij maakt, is een verbeelding van verhalen in haar hoofd waar verleden, heden en surrealisme samenkomen. Hierin proef je haar Nederlandse identiteit, haar voorliefde voor de oude Hollandse meesters en haar jarenlange ervaring in de theaterwereld. Elke foto bouwt zij haast schilderachtig op, waarbij ze zelf handmatig kostuums, decors en achtergronden maakt.

Fantasieën
Nieuwe werelden; Kaat Stieber fantaseerde er vroeger al over. Dat komt omdat ze veel van de wereld gezien heeft. Geboren op een Hollands eiland en opgegroeid op vele plekken over de hele wereld.
Elke nieuwe plek werd een nieuw thuis, maar het gemis naar eerdere plaatsen bleef bestaan. Om deze voortdurende heimwee te verzachten, fantaseerde ze over nieuwe werelden met een eigen verhaal.

Podium
Als vanzelf poppen er fantasierijke beelden op in haar hoofd. Deze kregen aanvankelijk een podium in het theater. Kaat trad op in binnen- en buitenland en was kostuumontwerper.
Tegenwoordig verbeeldt ze haar ideeën in de fotografie; een oude liefde die ze na de Fotovakschool verder ontwikkeld heeft. Voor haar een uitlaatklep waarin ze zich nog beter kan uiten dan voorheen.

 

Puzzelstukjes
Met kunstfotografie vallen alle puzzelstukjes voor Kaat in elkaar. Ze is internationaal ingesteld, maar kan tevens haar liefde voor Nederland tonen; voor de landschappen en de oude Hollandse meesters waar ze altijd een fascinatie voor heeft gehad.
Ze kan haar surrealistische kant erin kwijt.
En ten slotte kan ze haar theaterervaring gebruiken in de fotografie. Niet alleen door zelf de kostuums, decors en achtergronden te maken, maar ook door de modellen als het ware te regisseren voor de juiste emotie op de foto.

Pas als de foto lijkt op het oorspronkelijke verhaal in haar hoofd, is ze tevreden.

LATEST AWARDS